[UIFI] Podešavanje softvera

14. Oktobar 2022

Poštovani studenti, kako smo diskutovali na vježbama ostavljam vam link sa kog možete preuzeti virtuelnu mašinu koja u sebi ima neophodan softver za realizaciju vježbi na ovom predmetu. Ukoliko bude bilo kakvih problema tokom podešavanja molim vas da se javite vašem asistentu na email, nekoliko screenshot- ova u mejlu bi bilo od velike koristi.

Neophodno je da imate preuzet i instaliran Oracle VM VirtualBox za vaš operativni sistem. Možete ga preuzeti na sledećem linku www.virtualbox.org/ 
Nakon što instalirati ovaj softver i preuzmete virtuelnu mašinu dovoljno je da se uradi import preuzetog fajla uifi.ova u virtual box. Najčešće (na windows operativnim sistemima) to možete uraditi tako što dvokliknete na taj fajl. Druga opcija je da unutar virtual box- a odete na File, a zatim Import Appliance... i odaberete lokaciju do uifi.ova fajla. Importovanje može potrajati nekoliko minuta, a nakon toga ako je uspješno možete startovati virtuelnu mašinu.
Kada se virtuelna mašina startuje moguće je da slika neće biti preko cijelog ekrana, te je potrebno samo dodatno da instalirate na samoj virtuelnoj mašini Guest Additions. Ta opcija se takođe nalazi u meniju Devices, detaljnije uputstvo možete pronaći na sledećem linku docs.oracle.com/cd/E36500_01/E36502/html/qs-guest-additions.html
Uradite restart virtuelne mašine nakon što instalirate Guest Additions, a zatim probajte da mijenjate veličinu ekrana virtuelne mašine da biste dobili Full Screen, ovako nešto je česta pojava.

Vituelnu mašinu možete preuzeti na sledećem linku:
1drv.ms/u/s!AiFvLNhgfxemhoZys0FqxMcfbDWP8A

Dopuna: Potrebno je 50GB slobodnog prostora da biste pokrenuli virtuelnu mašinu.