Bezbednost računarskih sistema

osnovni podaci

Nastavnici:
Veljko Petrović pveljko(AT)uns.ac.rs
Konsultacije:
Sreda 12:00, NTP 330


Asistenti:
Радован Туровић radovan.turovic(AT)uns.ac.rs
Konsultacije:
Консултације се врше/заказују путем форме или електронске поште.

nastavni plan


Fond časova: 3+3 predmet na master studijama.

Cilj: Sticanje znanja potrebnog za razumevanje neophodnih tehnika za vršenje napada na i odbranu računarskih sistema.

Ishod: Nakon uspešno završenog kursa student (1) razume prirodu ranjivosti računarskih sistema, (2) razume prirodu napada na računarske sistem i zna kako da ih sprovede u laboratorijskom okruženju (3) osposobljen je za implementaciju rešenja u okviru računarskih sistema koji minimizuju uspeh napada.

Sadržaj: (1) uvod u bezbednost (2) istorija bezbednosti računarskih sistema, (3) arhitektura računarskog sistema u širem smislu kao izvor bezbednosti, (4) internet stvari kao tehnologija ranjivih arhitektura, (5) bezbednost u operativnim sistemima, (6) slabost u menadžmentu memorijom i (7) maliciozni softver

Metod: Nastava se odvija kroz predavanja, dodatne oblike nastave i konsultacije. Teorijske osnove se izučavaju na predavanjima. Produbljivanje znanja i sticanje praktičnih veština ostvaruje se kroz dodatne oblike nastave. Interaktivni rad sa studentima se ostvaruje kroz konsultacije.

[OS/HPC/OSiKP/BRS/CC] [HITNO] Odlaganje termina

Bezbednost računarskih sistema - 26. Februar 2024

Studenti predmeta Operativni sistemi, Operativni sistemi i konkurentno programiranje, Računarstvo visokih performansi, Računarstvo u oblaku, i Bezbednost računarskih sistema se obaveštavaju da se nedelje 26.09.2024-01.03.2024. pomeraju svi termini konsultacija kod nastavnika Veljka Petrovića. Ako imate zakazan termin ili planirate da se pojavite na terminu konsultacija, kontaktirajte nastavnika elektronskom poštom.

[OS/OSiKP/HPC/CC/BRS] Pomeren termin konsultacija

Bezbednost računarskih sistema - 23. Januar 2024

Studenti se obaveštavaju da se današnji termin konsultacija kod Veljka Petrovića pomera na Sredu u 17:00 u NTP330.

[BRS] Odlaganje grupnih konsultacija

Bezbednost računarskih sistema - 3. Novembar 2023

Iz tehničkih razloga, grupne konsultacije se odlažu i biće održane u Ponedeljak 06.11.2023. u 14:30. Sva neodložna pitanja i problemi se mogu uputiti elektronskom poštom predmetnom nastavniku.

[BRS] Izvođenje nastave

Bezbednost računarskih sistema - 1. Novembar 2023

U skladu sa informacijama uprave i šefa studijskog programa, nastava na predmetu Bezbednost računarskih sistema se izvodi mentorski. Nastava će imati formu grupnih konsultacija koje će se održavati jednom u dve nedelje. Svake grupne konsultacije će se odnositi na deo gradiva i biće prilika da se postave pitanja i diskutuje rad na nezavisnim projektima. Konsultacije će se odvijati u NTP330, ali će biti istovremeno i online da bi olakšale pristup studentima. Prvi termin ovih konsultacija će biti Petak 03.11.2023.

[HITNO] [HPC] [CC] [BRS] Prijava za dodatni termin predispitnih obaveza - TERMIN

Bezbednost računarskih sistema - 26. Oktobar 2023

Studenti koji su prijavili dodatni termin predispitnih obaveza se mole da na odgovaranje/odbranu dođu u NTP330 u ponedeljak 30.10.2023. u 14:30.

[HITNO] [HPC] [CC] [BRS] Prijava za dodatni termin predispitnih obaveza - dodatak

Bezbednost računarskih sistema - 5. Oktobar 2023

Studenti koji su prijavili dodatni termin predispitnih obaveza se mole da se jave što pre na pveljko@uns.ac.rs da bi se garantovao ažuran spisak prijavljenih. Ovo važi za Računarstvo visokih performansi, Računarstvo u oblaku, i Bezbednost računarskih sistema.

[HITNO] [HPC] [CC] [BRS] Kraj prijave za dodatni termin predispitnih obaveza

Bezbednost računarskih sistema - 4. Oktobar 2023

Rok prijave se završava 05.10.2023. Ovo važi za Računarstvo visokih performansi, Računarstvo u oblaku, i Bezbednost računarskih sistema.

[HITNO] [HPC] [CC] [BRS] Prijava za dodatni termin predispitnih obaveza

Bezbednost računarskih sistema - 27. Septembar 2023

Mole se studenti koji to žele i koji nisu ostvarili barem 51% bodova sa predispitnih obaveza da se jave na studentsku službu i prijave ponovno, naknadno polaganje preko kolokvijuma. Ovo važi za Računarstvo visokih performansi, Računarstvo u oblaku, i Bezbednost računarskih sistema.