Računarski sistemi visokih performansi

osnovni podaci

Nastavnici:
Veljko Petrović pveljko(AT)uns.ac.rs
Konsultacije:
Utorak 17:30, NTP 330


Asistenti:
Petar Trifunović p.trifunovic(AT)uns.ac.rs
Konsultacije:
  Po dogovoru. Zakazuju se putem e-mail poruke.

nastavni plan

[HPC] Rezultati testa T1234

Računarski sistemi visokih performansi - 24. Novembar 2023

Poštovane koleginice i kolege,
U prilogu obaveštenja nalaze se rezultati testa T1234 iz predmeta Računarski sistemi visokih performansi. Za uvid u radove možete se obratiti predmetnom asistentu putem mejla (p.trifunovic@uns.ac.rs).

[HPC] Dozvoljeni materijali na testu

Računarski sistemi visokih performansi - 15. Novembar 2023

Poštovane koleginice i kolege,

U repozitorijumu predmeta Računarski sistemi visokih performansi, u direktorijumu Vezbe, dostupni su materijali koji će biti dostupni za korišćenje u toku testa T1234 (cheat_sheet pdf dokumenti).

[HPC] Termin testa T1234

Računarski sistemi visokih performansi - 9. Novembar 2023

Poštovane koleginice i kolege,

Test T1234 iz predmeta Računarski sistemi visokih performansi (HPC) održaće se u ponedeljak, 20.11.2023., u terminu vežbi (19:00 - 21:30) u učionici MI A2-1. Test će se sastojati od dva zadatka, jednog iz oblasti OpenMP (prva dva termina vežbi), i drugog koji će obuhvatati tematiku obrađenu na prva dva termina iz oblasti MPI (treći i četvrti termin vežbi). Priprema za test dostupna je u repozitorijumu predmeta.

[HPC] Detalji o projektu

Računarski sistemi visokih performansi - 2. Novembar 2023

Poštovane koleginice i kolege,

U repozitorijum predmeta (direktorijum "Vezbe") postavljena je ažurirana uvodna prezentacija sa svim važnim informacijama o projektu za predmet Računarski sistemi visokih performansi, kao i arhiva koja sadrži zapakovan LaTeX šablon za seminarski rad, i uputstvo za njegovo korišćenje.

Rok za prijavu teme za projekat ne postoji, ali je preporuka konslutovati se sa asistentom pri njenom izboru. Rok za predaju projekta i seminarskog rada biće naknadno objavljen.

[HITNO] [HPC] [CC] [BRS] Prijava za dodatni termin predispitnih obaveza - TERMIN

Bezbednost računarskih sistema - 26. Oktobar 2023

Studenti koji su prijavili dodatni termin predispitnih obaveza se mole da na odgovaranje/odbranu dođu u NTP330 u ponedeljak 30.10.2023. u 14:30.

[HITNO] [HPC] [CC] [BRS] Prijava za dodatni termin predispitnih obaveza - dodatak

Bezbednost računarskih sistema - 5. Oktobar 2023

Studenti koji su prijavili dodatni termin predispitnih obaveza se mole da se jave što pre na pveljko@uns.ac.rs da bi se garantovao ažuran spisak prijavljenih. Ovo važi za Računarstvo visokih performansi, Računarstvo u oblaku, i Bezbednost računarskih sistema.

[HITNO] [HPC] [CC] [BRS] Kraj prijave za dodatni termin predispitnih obaveza

Bezbednost računarskih sistema - 4. Oktobar 2023

Rok prijave se završava 05.10.2023. Ovo važi za Računarstvo visokih performansi, Računarstvo u oblaku, i Bezbednost računarskih sistema.

[HITNO] [HPC] [CC] [BRS] Prijava za dodatni termin predispitnih obaveza

Bezbednost računarskih sistema - 27. Septembar 2023

Mole se studenti koji to žele i koji nisu ostvarili barem 51% bodova sa predispitnih obaveza da se jave na studentsku službu i prijave ponovno, naknadno polaganje preko kolokvijuma. Ovo važi za Računarstvo visokih performansi, Računarstvo u oblaku, i Bezbednost računarskih sistema.

[HPC] Termini odbrane projekata

Računarski sistemi visokih performansi - 18. Januar 2023

Poštovane koleginice i kolege,

U prilogu obaveštenja nalazi se spisak studenata po terminima za odbrane projekata iz predmeta Računarski sistemi visokih performansi. Na odbranu je potrebno doneti odštampanu verziju seminarskog rada (crno-bela, obostrana štampa, proizvoljan povez). Odbrana će se održati u kancelariji NTP-321. Zamene po terminima su dozvoljene, dokle god svi termini ostanu popunjeni.

[HPC] Termin odbrane projekata

Računarski sistemi visokih performansi - 29. Decembar 2022

Poštovane koleginice i kolege,

[HPC] Detalji o izradi projekta

Računarski sistemi visokih performansi - 18. Decembar 2022

Poštovane koleginice i kolege,

[HPC] Rezultati testa T1234

Računarski sistemi visokih performansi - 13. Decembar 2022

Poštovane koleginice i kolege,

U prilogu obaveštenja nalaze se rezultati testa T1234 iz predmeta Računarski sistemi visokih performansi. Za uvid u radove možete se obratiti predmetnom asistentu putem mejla (adresa trifunovic.e24.2021@uns.ac.rs).

[HPC] Zadaci i prezentacija za pripremu za t1234

Računarski sistemi visokih performansi - 30. Novembar 2022

Poštovane koleginice i kolege,

U repozitorijumu predmeta, u direktorijumu vezbe/vezba7, postavljeni su potrebni materijali za pripremu za test t1234. U navedenom direktorijumu nalazi se prezentacija sa pojašnjenjima zadataka za pripremu, dok se u odgovarajućim poddirektorijumima nalaze zapakovani zadaci i rešenja.

[HPC] Termin testa T1234

Računarski sistemi visokih performansi - 22. Novembar 2022

Poštovane koleginice i kolege,

Test T1234 iz predmeta Računarski sistemi visokih performansi održaće se u ponedeljak, 5.12.2022., u terminu računarskih vežbi (7:00 - 9:30). Test će obuhvatati celine obrađene na vežbama vezane za paralelizaciju korišćenjem OpenMP programskog interfejsa.

Takođe, u repozitorijumu predmeta, u direktorijumu za vežbe, možete pronaći ažuriranu uvodnu prezentaciju sa detaljnijim objašnjenjem načina polaganja predispitnih obaveza.

Pomoćne skripte i zapakovani zadaci

Računarski sistemi visokih performansi - 5. Novembar 2022

Poštovane koleginice i kolege,

U repozitorijumu predmeta, na putanji "Vezbe/hdf5Utils" možete naći Python skripte koje vam mogu pomoći pri radu sa velikim vektorima i matricama zabeleženim u datotekama u hdf5 formatu. Tamo se nalazi skripta za generisanje matrica u ovom formatu, kao i skripta za proveru tačnosti rezultata koje generišu vaši programi. Takođe, na istoj putanji možete pronaći i .md fajl sa kratkim uputstvom za korišćenje skripti.

Otkazivanje ispita

Operativni sistemi i konkurentno programiranje - 16. Mart 2020

Studenti se obaveštavaju da, do daljnjeg, neće biti ispita i konsultacija na Operativnim Sistemima i Konkurentnom Programiranju, kao ni na Računarstvu Visokih Performansi. Ako to bude bilo moguće, ispiti će se održati elektronskim putem. Detalji slede preko ovog servisa kada se relevantne odluke budu donele na nivou uprave.

Консултације код Горане Гојић

Računarski sistemi visokih performansi - 18. Novembar 2019

Редовне консултације 18.11. код Горане Гојић се померају са 18ч на 19:15ч.

Rezultati predispitnih obaveza za predmet Računarski sistemi visokih performansi (HPC) u školskoj 2018/2019 godini

Računarski sistemi visokih performansi - 25. Maj 2019

 Uz ovu vest se nalazi priložen spisak predispitnih bodova za predmet Računarski sistemi visokih performansi (HPC) u školskoj 2018/2019 godini. Studenti zainteresovani za polaganje usmenog treba da se jave, kada su zainteresovani, na pveljko@uns.ac.rs da bi se ugovorio termin. Na istu adresu treba da se jave i u slučaju prigovora na broj bodova ili bilo kakvo pitanje ili konsultacije. 

Materijali za prvi četiri nastavne jedinice

Računarski sistemi visokih performansi - 29. Oktobar 2018

 Uz ovu poruku su priključeni slajdovi u PDF formi za prve četiri nastavne jedinice koje će biti obrađene zaključno sa 29.10.2018.