Računarski sistemi visokih performansi

osnovni podaci

Nastavnici:
Veljko Petrović pveljko(AT)uns.ac.rs
Konsultacije:
Sreda 12:00, NTP 330


Asistenti:
Petar Trifunović p.trifunovic(AT)uns.ac.rs
Konsultacije:
  Po dogovoru. Zakazuju se putem e-mail poruke.

nastavni plan

[OS/HPC/OSiKP/BRS/CC] [HITNO] Odlaganje termina

Bezbednost računarskih sistema - 26. Februar 2024

Studenti predmeta Operativni sistemi, Operativni sistemi i konkurentno programiranje, Računarstvo visokih performansi, Računarstvo u oblaku, i Bezbednost računarskih sistema se obaveštavaju da se nedelje 26.09.2024-01.03.2024. pomeraju svi termini konsultacija kod nastavnika Veljka Petrovića. Ako imate zakazan termin ili planirate da se pojavite na terminu konsultacija, kontaktirajte nastavnika elektronskom poštom.

[OS/OSiKP/HPC/CC/BRS] Pomeren termin konsultacija

Bezbednost računarskih sistema - 23. Januar 2024

Studenti se obaveštavaju da se današnji termin konsultacija kod Veljka Petrovića pomera na Sredu u 17:00 u NTP330.

[HPC] Projekat i seminarski radovi - poeni

Računarski sistemi visokih performansi - 19. Januar 2024

Poštovane koleginice i kolege,

U prilogu obaveštenja nalazi se spisak sa poenima dobijenim za izradu projekata i seminarskih radova.

[HPC] Termini odbrane projekata

Računarski sistemi visokih performansi - 17. Januar 2024

Poštovane koleginice i kolege,

U prilogu obaveštenja nalazi se spisak studenata po terminima za odbrane projekata iz predmeta Računarski sistemi visokih performansi. Odbrane će se održati u četvrtak, 18.01.2024., u kancelariji NTP-321. Zamene po terminima su dozvoljene, dokle god svi termini ostanu popunjeni.

[HPC] Datum odbrane projekata

Računarski sistemi visokih performansi - 26. Decembar 2023

Poštovane koleginice i kolege,

[HPC] Rezultati testa T1234

Računarski sistemi visokih performansi - 24. Novembar 2023

Poštovane koleginice i kolege,
U prilogu obaveštenja nalaze se rezultati testa T1234 iz predmeta Računarski sistemi visokih performansi. Za uvid u radove možete se obratiti predmetnom asistentu putem mejla (p.trifunovic@uns.ac.rs).

[HPC] Dozvoljeni materijali na testu

Računarski sistemi visokih performansi - 15. Novembar 2023

Poštovane koleginice i kolege,

U repozitorijumu predmeta Računarski sistemi visokih performansi, u direktorijumu Vezbe, dostupni su materijali koji će biti dostupni za korišćenje u toku testa T1234 (cheat_sheet pdf dokumenti).

[HPC] Termin testa T1234

Računarski sistemi visokih performansi - 9. Novembar 2023

Poštovane koleginice i kolege,

Test T1234 iz predmeta Računarski sistemi visokih performansi (HPC) održaće se u ponedeljak, 20.11.2023., u terminu vežbi (19:00 - 21:30) u učionici MI A2-1. Test će se sastojati od dva zadatka, jednog iz oblasti OpenMP (prva dva termina vežbi), i drugog koji će obuhvatati tematiku obrađenu na prva dva termina iz oblasti MPI (treći i četvrti termin vežbi). Priprema za test dostupna je u repozitorijumu predmeta.

[HPC] Detalji o projektu

Računarski sistemi visokih performansi - 2. Novembar 2023

Poštovane koleginice i kolege,

U repozitorijum predmeta (direktorijum "Vezbe") postavljena je ažurirana uvodna prezentacija sa svim važnim informacijama o projektu za predmet Računarski sistemi visokih performansi, kao i arhiva koja sadrži zapakovan LaTeX šablon za seminarski rad, i uputstvo za njegovo korišćenje.

Rok za prijavu teme za projekat ne postoji, ali je preporuka konslutovati se sa asistentom pri njenom izboru. Rok za predaju projekta i seminarskog rada biće naknadno objavljen.

[HITNO] [HPC] [CC] [BRS] Prijava za dodatni termin predispitnih obaveza - TERMIN

Bezbednost računarskih sistema - 26. Oktobar 2023

Studenti koji su prijavili dodatni termin predispitnih obaveza se mole da na odgovaranje/odbranu dođu u NTP330 u ponedeljak 30.10.2023. u 14:30.

[HITNO] [HPC] [CC] [BRS] Prijava za dodatni termin predispitnih obaveza - dodatak

Bezbednost računarskih sistema - 5. Oktobar 2023

Studenti koji su prijavili dodatni termin predispitnih obaveza se mole da se jave što pre na pveljko@uns.ac.rs da bi se garantovao ažuran spisak prijavljenih. Ovo važi za Računarstvo visokih performansi, Računarstvo u oblaku, i Bezbednost računarskih sistema.

[HITNO] [HPC] [CC] [BRS] Kraj prijave za dodatni termin predispitnih obaveza

Bezbednost računarskih sistema - 4. Oktobar 2023

Rok prijave se završava 05.10.2023. Ovo važi za Računarstvo visokih performansi, Računarstvo u oblaku, i Bezbednost računarskih sistema.

[HITNO] [HPC] [CC] [BRS] Prijava za dodatni termin predispitnih obaveza

Bezbednost računarskih sistema - 27. Septembar 2023

Mole se studenti koji to žele i koji nisu ostvarili barem 51% bodova sa predispitnih obaveza da se jave na studentsku službu i prijave ponovno, naknadno polaganje preko kolokvijuma. Ovo važi za Računarstvo visokih performansi, Računarstvo u oblaku, i Bezbednost računarskih sistema.

[HPC] Termini odbrane projekata

Računarski sistemi visokih performansi - 18. Januar 2023

Poštovane koleginice i kolege,

U prilogu obaveštenja nalazi se spisak studenata po terminima za odbrane projekata iz predmeta Računarski sistemi visokih performansi. Na odbranu je potrebno doneti odštampanu verziju seminarskog rada (crno-bela, obostrana štampa, proizvoljan povez). Odbrana će se održati u kancelariji NTP-321. Zamene po terminima su dozvoljene, dokle god svi termini ostanu popunjeni.

[HPC] Termin odbrane projekata

Računarski sistemi visokih performansi - 29. Decembar 2022

Poštovane koleginice i kolege,

[HPC] Detalji o izradi projekta

Računarski sistemi visokih performansi - 18. Decembar 2022

Poštovane koleginice i kolege,

[HPC] Rezultati testa T1234

Računarski sistemi visokih performansi - 13. Decembar 2022

Poštovane koleginice i kolege,

U prilogu obaveštenja nalaze se rezultati testa T1234 iz predmeta Računarski sistemi visokih performansi. Za uvid u radove možete se obratiti predmetnom asistentu putem mejla (adresa trifunovic.e24.2021@uns.ac.rs).

[HPC] Zadaci i prezentacija za pripremu za t1234

Računarski sistemi visokih performansi - 30. Novembar 2022

Poštovane koleginice i kolege,

U repozitorijumu predmeta, u direktorijumu vezbe/vezba7, postavljeni su potrebni materijali za pripremu za test t1234. U navedenom direktorijumu nalazi se prezentacija sa pojašnjenjima zadataka za pripremu, dok se u odgovarajućim poddirektorijumima nalaze zapakovani zadaci i rešenja.

[HPC] Termin testa T1234

Računarski sistemi visokih performansi - 22. Novembar 2022

Poštovane koleginice i kolege,

Test T1234 iz predmeta Računarski sistemi visokih performansi održaće se u ponedeljak, 5.12.2022., u terminu računarskih vežbi (7:00 - 9:30). Test će obuhvatati celine obrađene na vežbama vezane za paralelizaciju korišćenjem OpenMP programskog interfejsa.

Takođe, u repozitorijumu predmeta, u direktorijumu za vežbe, možete pronaći ažuriranu uvodnu prezentaciju sa detaljnijim objašnjenjem načina polaganja predispitnih obaveza.

Pomoćne skripte i zapakovani zadaci

Računarski sistemi visokih performansi - 5. Novembar 2022

Poštovane koleginice i kolege,

U repozitorijumu predmeta, na putanji "Vezbe/hdf5Utils" možete naći Python skripte koje vam mogu pomoći pri radu sa velikim vektorima i matricama zabeleženim u datotekama u hdf5 formatu. Tamo se nalazi skripta za generisanje matrica u ovom formatu, kao i skripta za proveru tačnosti rezultata koje generišu vaši programi. Takođe, na istoj putanji možete pronaći i .md fajl sa kratkim uputstvom za korišćenje skripti.